Hoe wordt Gin of Wodka gemaakt?

Hoe gin stoken verloopt en hoe je topkwaliteit herkent?

Een handleiding voor durvers

Hoe wordt gin gemaakt? Wat is het verschil tussen gin en wodka? En kan en mag je zelf gin stoken? We verklappen het recept en leggen uit hoe je ook het kwaliteitsverschil tussen verschillende gins kan inschatten.

Eerst het verschil tussen gin en wodka

Gin en wodka worden beide gemaakt met neutrale alcohol. Wat is dan het verschil tussen wodka of gin stoken? Bij gin worden jeneverbessen en andere botanicals aan de drank toegevoegd. Als je die ingrediënten ook bij wodka zou toevoegen, kan je het resultaat ook gin noemen. Of het uiteindelijke brouwsel lekker zal smaken, is echter nog de vraag…

It’s all about flavour

Het onderscheid in gins zit meestal in de aroma’s en smaken die aan de alcohol worden toegevoegd. De meeste gin stokers dompelen de botanicals onder in neutrale alcohol om de smaak van die botanicals naar boven te halen. Dit proces noemen we maceratie. Als de gin maker na dit maceratie proces stopt, spreken we van infused gin of bathtub gin.

Distilleren

Door de maceratie verder te distilleren in een pot “still” wordt de gin fijner en zachter. Het resultaat noemen we een London Dry Gin of Distilled gin. Distilleren lijkt op water koken. Alleen worden de vrijgekomen dampen terug opvangen om deze te laten condenseren. De warme dampen stijgen en verdwijnen in een spiraalvormige buis die terwijl wordt afgekoeld om het condensatieproces te bevorderen. De druppels belanden in een opvangvat. Deze gecontroleerde condensatietechniek heet alembiek, keteldistillatie of pot still techniek. Water verdampt bij 100 °C, alcohol reeds bij 78,5 °C. Gin stoken gebeurt daarom bij een temperatuur tussen 78,5 en 100 °C.

Van kop tot staart

Elk distillaat heeft een head, heart en tails. De kop en de staart bevatten onzuiverheden en worden vaak opnieuw gedistilleerd. Gin stokers ruiken en proeven om te bepalen hoe ver ze moeten distilleren. Bij Premium Gins wordt enkel het zuivere hart gebotteld.

Kolomdistillatie

Je kan distilleren via de klassieke keteldistillatie of via een distilleerkolom. Dat laatste is efficiënter. Door de hoogte van de distilleerkolom kan je blijven distilleren zonder kop en staart te moeten scheiden. Die worden bij deze distillatietechniek namelijk automatisch gezuiverd. Alleen is het in dit geval de machine die beslist wanneer de gin klaar is en niet meer de meester ginstoker.

Zelf gin stoken? Opletten!

Gin stoken is uiteraard niet zonder gevaar en het is ook niet zomaar wettelijk toegelaten. Je moet zelfs verplicht aangifte doen dat je een distilleertoestel bezit of die enkel als decoratief item gebruiken.

Gin stoken of gin kopen?

Waarom zou je zelf gin stoken? Je kan evengoed een lekkere premium gin kopen bij Make Your Own Spirit en er nog een leuke fles voor ontwerpen ook.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+

GO AHEAD PICASSO,
THE CANVAS IS YOURS!

Make Your Own WineComing Soon

We are working hard to offer you personalised wine bottels. Stay tuned when we are launching.

Kies uw favoriete drank

Al onze dranken zijn van de hoogste kwaliteit en gemaakt samen met artisanale stokers en brouwers.

Keuze uit verschillende soorten Gin, Vermouth, Whiskey, Rum of Vodka.

Keuze uit verschillende soorten Bier, waaronder Blond, Dubbel, Tripel of IPA.

Coming Soon!

Keuze uit kwaliteitswijnen uit verschillende regio’s.