7 Redenen waarom het belangrijk is jouw klanten een relatiegeschenk te geven

e00e9b349127a197120ef1588c669e04
Wout
May, 22, 2023 6 min leestijd
Deel dit artikel:

In het huidige bedrijfslandschap is het opbouwen van sterke klantrelaties essentieel. Maar hoe bouw je deze banden op en onderhoud je ze op een manier die niet alleen gedenkwaardig, maar ook waardevol is? Een antwoord hierop is het geven van relatiegeschenken. Het kan in eerste instantie misschien een beetje overweldigend lijken, gezien de hoeveelheid taken die al op je bord liggen. Echter, in deze blog leggen we uit waarom het zinvol is om deze extra moeite te nemen. We presenteren je zeven krachtige redenen, uiteengezet door makeyour.com, waarom het geven van een relatiegeschenk een waardevolle investering is voor jouw bedrijf.

711fb857aa9e7b1cbb7c085041716112

1. Zonder jouw klanten heb jij geen bedrijf.

Deze relaties zijn belangrijker dan jij je realiseert, want zonder klanten > geen omzet. Relatiegeschenken kunnen bijdragen aan het verwerven van meer klanten en het verhogen van de omzet door een combinatie van factoren. Ten eerste kunnen relatiegeschenken helpen bij het versterken van de relatie met bestaande klanten. Wanneer klanten zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, zijn ze eerder geneigd om loyaal te blijven aan je bedrijf. Dit kan leiden tot meer herhaalaankopen en verhoogde omzet op de lange termijn.

2. Relatiegeschenken geven is gewoon leuk!

Het geluk is niet alleen voor de ontvanger, want een cadeau geven is gewoon ontzettend leuk! Wat zouden ze ervan vinden? Heb je een goede keus gemaakt? Misschien zetten ze het zelfs wel op Social Media en dan heb je helemaal de spijker op z’n kop geslagen. Het geven van een relatiegeschenk is niet alleen waardevol voor de ontvanger, maar kan ook vreugde en voldoening brengen aan de gever. Het kiezen van het perfecte geschenk voor een klant of medewerker kan een creatief en opwindend proces zijn, waarbij je nadenkt over hun voorkeuren, behoeften en de relatie die je met hen hebt. Bovendien is er het element van anticipatie en verrassing. Je vraagt je misschien af hoe ze zullen reageren op het geschenk, of ze het leuk zullen vinden, en of het een positieve indruk zal achterlaten. Wanneer je positieve feedback ontvangt, of zelfs ziet dat het geschenk in gebruik is, kan dat een groot gevoel van voldoening en verbinding geven. Daarnaast is er ook het plezier dat voortkomt uit het simpelweg doen van iets aardigs voor een ander. Veel mensen vinden het geven van geschenken op zich al een lonende ervaring, omdat het een kans biedt om dankbaarheid en waardering uit te drukken. Het kan ook bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur en sfeer, waarin vrijgevigheid en waardering worden gewaardeerd en gevierd.

3. Een relatiegeschenk 'blijft hangen'

Een klein cadeautje voor een relatief kleine klant kan ervoor zorgen dat ze ‘blijft hangen’. Een gift kan de samenwerking stimuleren doordat beide partijen gelukkig zijn met de huidige klantenrelatie en je zorgt ervaar dat je top of mind blijft bij je relaties. Bovendien hebben relatiegeschenken de potentie om een langdurige impact te hebben. Als een klant een relatiegeschenk ontvangt dat ze regelmatig gebruiken, wordt jouw merk telkens weer onder hun aandacht gebracht. Dit in tegenstelling tot een eenmalige advertentie, waar de impact meestal kortstondig is.

4. Relatiegeschenken als marketingtool

We stipten het hierboven al even aan, maar relatiegeschenken zijn een marketingtool. Als klanten blij zijn met jou, jullie samenwerking en jouw gift, dan spreken ze hierover. Het wordt rap gedeeld en voor je het weet houd je er zelfs nieuwe opdrachtgevers aan over! Relatiegeschenken kunnen dienen als krachtige marketinginstrumenten, waarbij ze een subtiele, maar effectieve manier bieden om de zichtbaarheid van je merk te vergroten. Door het weggeven van items die regelmatig door de ontvanger worden gebruikt, zoals een pen, mok of draagtas met je bedrijfslogo, wordt je merk steeds opnieuw onder de aandacht gebracht. Dit kan leiden tot verhoogde merkbekendheid en top-of-mind bewustzijn. Daarnaast kan het geven van relatiegeschenken ook bijdragen aan een positief beeld van je bedrijf. Door een weloverwogen en kwalitatief geschenk te geven, kunnen klanten en partners je bedrijf associëren met genereusheid en waarde. Dit kan op zijn beurt leiden tot verhoogde klantloyaliteit en -tevredenheid. Bovendien kunnen relatiegeschenken fungeren als een vorm van mond-tot-mondreclame. Wanneer klanten een bijzonder relatiegeschenk ontvangen, is de kans groot dat ze erover praten met anderen, of het nu persoonlijk, online of via sociale media is. Dit vergroot het bereik en de impact van je merk nog verder. Het is deze combinatie van verhoogde merkbekendheid, positieve merkperceptie en het potentieel voor mond-tot-mondreclame die relatiegeschenken tot zo'n krachtige marketingtool maken.

5. Een relatiegeschenk? Goedkope marketing

Een promotionele gift is veel goedkoper dan andere marketingvormen, zoals advertisement. Het heeft een groots effect, maar is super betaalbaar. Bovendien is het veel goedkoper om een bestaande klant te behouden dan om een nieuwe klant te overtuigen. Relatiegeschenken worden beschouwd als een vorm van goedkope marketing om een aantal redenen. Ten eerste zijn de kosten per impressie vaak lager in vergelijking met traditionele advertentiemethoden. Elk gebruik of elke vertoning van het geschenk is in feite een gratis advertentie voor je bedrijf. 

6. Een relatiegeschenk: pure psychologie

Psychologisch gezien is het zo dat iemand bij het ontvangen van een cadeau geneigd is iets terug te doen. Spreek jij waardering uit door een cadeau te geven, dan kan het zomaar zijn dat die klant toch nog net even een extra opdracht voor jou klaar heeft liggen. Deze salestechniek wordt "reciprocity" genoemd, of in het Nederlands, de wederkerigheid. Het principe van wederkerigheid komt uit de sociale psychologie en stelt dat mensen de neiging hebben om een gunst te beantwoorden als ze er een ontvangen. Als je iets geeft aan een klant, of dat nu een cadeau, korting of waardevolle informatie is, zal die klant zich vaak moreel verplicht voelen om iets terug te doen, zoals een aankoop doen of een andere gunst verlenen. Het is een krachtige techniek die, als ze correct en ethisch wordt gebruikt, kan bijdragen aan het opbouwen van sterke relaties met klanten en het stimuleren van sales.

7. Motivatie boost voor je werknemers

Het is niet enkel belangrijk jouw klanten te belonen maar ook jouw werknemers, zij houden je zaak draaiende. Dus je personeel belonen met een origineel cadeau is zeker nooit verkeerd. Het geven van een geschenk aan je werknemers kan de motivatie in belangrijke mate verhogen, vooral omdat het fungeert als een teken van erkenning en waardering. Wanneer werknemers voelen dat hun harde werk en inzet opgemerkt en gewaardeerd wordt, voelen ze zich vaak meer gemotiveerd om hun beste werk te blijven leveren. Bovendien kan het geschenk hun betrokkenheid bij het bedrijf vergroten. De waardering die ze ervaren door het ontvangen van een geschenk, kan leiden tot een sterker gevoel van verbondenheid met de organisatie, en dus een grotere bereidheid om bij te dragen aan het succes van het bedrijf. Kortom, het geven van geschenken kan een krachtige tool zijn voor het stimuleren van de motivatie en betrokkenheid van werknemers.

Als je relatiegeschenk iets origineler mag zijn...

Bij gebrek aan inspiratie zal er snel teruggevallen worden op standaardpakketten van de groothandel, maar bij makeyour.com hebben vele originele bestsellers. Gepersonaliseerde flessen met gin, whisky of bier: Dat zal zéker in de smaak vallen bij jouw klanten.

Extra bonus: snel leverbaar én al verkrijgbaar vanaf 1 stuk. 

MEER INFORMATIE

Kan interessant zijn voor jou

Waarom kiezen voor makeyour.com?

Met meer dan 100.000 tevreden klanten staan we bekend voor unieke cadeaus voor unieke cadeau momenten

Enkel producten van de hoogste kwaliteit
Haarscherp gedrukte cadeaus
Reviews: 4,7/5
Keuze uit meer dan 50 designs

Bij makeyour.com kan je jouw cadeaus Personaliseren

hero
Keuze uit Dranken, Kaarsen, Woonaccessoires, Verzorgingsartikelen,...
Alle producten zijn van hoogwaardige kwaliteit
Levering binnen de 1-3 dagen